SELECTEREN MOET ANDERS IN DEZE TIJD

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

SELECTEREN MOET ANDERS IN DEZE TIJD

Net als bij veel andere voetbalverenigingen, leidt de indeling van de jeugdteams bij mijn dochters voetbalclub tot veel gedoe. Kinderen die hun koppies laten hangen omdat ze in een lager team worden ingedeeld, voetballertjes die mokken omdat ze volgend seizoen niet meer bij hun vriendjes mogen voetballen en ouders die vinden dat het niveau van hun kind (veel) te laag wordt ingeschat. ‘Het is een traumatisch ding’, hoorde ik zaterdag een moeder langs de lijn zeggen.

Bij AIK Stockholm in Zweden wordt het selectiebeleid in het jeugdvoetbal heel anders aangepakt. Jorg van der Breggen – senior medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB – bezocht de club voor het project Gelijke Kansen, waarin hij onderzoek doet naar de onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren bij de pupillen. Jorg: “Bij AIK Stockholm wordt het jeugdvoetbal gebaseerd op het VN-verdrag voor de rechten van het kind, waarbij ieder kind recht heeft op zoveel mogelijk onbelemmerd spelplezier en geluk. Concreet betekent dit dat de groep in verschillende samenstellingen zo lang als het kan bij elkaar blijft en zo veel mogelijk traint met de beste trainers. Plezier in het voetbal en vriendschap staan daarbij voorop.”

In het voetbal weten we al lange tijd dat talent even grillig kan verlopen als een spannende wedstrijd en dat je pas vanaf veertienjarige leeftijd echt kan zeggen of iemand over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt om de top te halen. Bovendien heeft nog geen enkel onderzoek uitgewezen, dat de gangbare selectiewijze het beste uit ieder kind weet te halen. Om die reden publiceert Jorg van der Breggen volgende week (18 juni) op de website van de KNVB de eerste alternatieve opleidingsmodellen. Modellen die ervoor moeten zorgen, dat ieder kind op eenzelfde enthousiaste manier wordt benaderd en zich zo breed mogelijk kan ontwikkelen met behulp van competente trainers. Jorg: “In het project Gelijke Kansen staat het gelijkheidsbeginsel centraal, maar worden de niveauverschillen tussen jeugdspelers gerespecteerd. Ons doel is om voetbal aan te bieden waarin jeugdspelers hun potentie kunnen benutten, persoonlijke drijfveren waar kunnen maken en maximaal plezier beleven.”

Mijn oudste dochter zal het toejuichen als haar vereniging het nieuwe beleid gaat invoeren. Zij wil ontspannen voetballen met vriendinnen en verlangt heel andere dingen van de sport dan meiden die het gras opvreten voor de overwinning. Maar betekent dit dat ze minder recht heeft op een gedegen en gevarieerde training? Niet mag shinen op het hoofdveld met haar team?

Evenals haar meer talentvolle leeftijdsgenoten wil ze alles uit haar training halen, maar op die derde trainingsavond zit ze misschien niet te wachten, dan spreekt ze liever haar andere talenten aan voor de club.

Zo kunnen kinderen ieder voor zich hun betekenis geven aan het voetbal. Daarbij blijft het de kunst om de groepen dusdanig samen te stellen dat er kracht vanaf straalt en er geen zichtbare zwakke schakels meer bestaan.

Een hecht team.

P.s.

Lees hier de eerder deze maand verschenen long reads van de afdeling van Jorg van der Breggen over het indelen van jeugdteams:

– De onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren
– Met pilotclubs op zoek naar alternatieve modellen voor gelijkheid in jeugdvoetbal