Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

Kabinet maakt terecht uitzondering voor de sport

Op internet circuleert een filmpje van de Albert Heijn-vestiging in Gorredijk. Eigenaar Pieter Bijlsma ken ik goed. Hij is enorm betrokken bij het voetbal in de buurt. Met zijn winkel sponsort hij niet alleen VV Gorredijk, maar ook VV Jubbega, VV Tijnje en VV Langezwaag. Zijn filmpje vat in de kern samen, waarom het demissionair kabinet ertoe heeft besloten sporten en bewegen nu echt belangrijk te maken.

Terwijl nagenoeg alle andere sectoren de verplichting hebben gekregen naar een coronapaspoort te vragen, waaruit blijkt of iemand is gevaccineerd, negatief getest of genezen, geldt die regel niet voor het amateurvoetbal. Ook de 1,5 meter afstand verdwijnt. Dat is vandaag bekend gemaakt in de coronapersconferentie.

Al met al een wijs besluit, want sporten is gezond, het verhoogt je weerstand en geeft je energie. Beperk je dat, zoals in de lockdowns, dan zie je meteen het effect. Gemiddeld werden wij met z’n allen een kleine 5 kilo zwaarder. Tel daar de gevolgen voor teamsporters bij op – het gemis van vrienden en het leven op de club – en je hebt in het amateurvoetbal alleen al te maken met meer dan 1,2 miljoen mensen die hun ei niet meer kwijt kunnen. Eenzelfde gevaar lag op de loer, als het demissionair kabinet géén uitzonderingspositie voor de sport had bepaald.

Vraag die dan meteen was gaan spelen: Mag je vrijwilligers opzadelen met de handhaving van zo’n ingrijpende maatregel, waarbij het ene lid het andere moet tegenhouden bij het ontbreken van een coronapaspoort? Gelukkig is het niet zover gekomen. Ook niet nodig; de sport is in de afgelopen anderhalf jaar nooit een besmettingshaard geweest. Wel is bepaald dat er voor de kantines, net als in de horeca, voortaan met de Corona QR-code wordt gewerkt. Dit roept nu al vragen op bij verenigingen, waarmee we aan de slag gaan bij de KNVB.

Een en ander neemt niet weg, dat ik een groot voorstander ben van vaccineren. Uiteindelijk geeft ons dat veel meer vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Maar ik respecteer ieders mening om anders te besluiten. De voetbalfamilie is nu eenmaal groot en net zo kleurrijk als Nederland zelf. Om die reden kan ik buikpijn krijgen van het idee, dat je kinderen en hun ouders de toegang tot hun club moet weigeren, omdat ze niet zijn ingeënt of getest.

Er is weliswaar overal tegen een balletje te trappen, maar voetballen bij een vereniging is van onschatbare waarde en onvervangbaar. In de afgelopen weekenden is weer eens bewezen hoezeer het verenigingsleven is gemist.

En juist dat principe komt volop aan de bal in het filmpje van de Albert Heijn-vestiging in Gorredijk. Met voetballers van allerlei clubs uit de buurt, die de aftrap verzorgen van een nieuwe landelijke actie ‘voetbalpassie’: punten sparen voor je favoriete amateurclub met aankopen bij Albert Heijn.

Let op het legendarische acteerwerk en de balaannames. Een Oscarnominatie zal het niet opleveren, maar het toont de ontwapenende schoonheid van het amateurvoetbal.