Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal 19-12-2018
VOETBAL IS ZO MOOI
Op de klimaattop in het Poolse Katowice ging er een filmpje viraal over de groenste voetbalclub ter wereld: FC Forest Green Rovers uit Engeland. Deze vereniging wint alle elektriciteit uit zonnepanelen, gebruikt grasmaaiers op zonne-energie, serveert in de kantine alleen nog maar vegan maaltijden, recyclet al het water, plaatst volop oplaadpunten voor elektrische auto’s en maakt biobrandstof van olieafval uit de keuken. Binnen vijf seizoenen heeft de club zijn C02-uitstoot met 42 procent verlaagd en de hoeveelheid afval met 17 procent teruggebracht (seizoen 2017/18).
Jaloersmakende feiten, als je het mij vraagt. Ook in het Nederlandse voetbal gaat er veel gebeuren op het gebied van duurzaamheid. Zo streeft de voetbalbond naar een C02-reductie van 20 procent binnen 5 jaar tijd in alle onderdelen van de sport. Dit betekent onder meer dat we clubs gaan helpen het energieverbruik te halveren door over te schakelen op ledverlichting, zonnepanelen, zonneboilers en isolatie. Bij die transformatie worden we ondersteund door energiepartner Essent. Daarbovenop verminderen we het aantal voetbalautokilometers met onze gloednieuwe partner ENGIE en gaan we verder met gezonde – meer milieubewuste alternatieven in de kantine met Sligro. Einddoel? Groene clubs die 100 procent klimaatneutraal zijn.
Een transformatie die hand in hand zal gaan met drie andere maatschappelijke doelen van de KNVB. Namelijk werken aan een positieve sportcultuur in het voetbal (Code of Football), meer diversiteit op alle belangrijke posities in de sport (voetbal voor iedereen) en hoe krijgen we Nederland in beweging met een focus op de jeugd? Op al deze doelen worden inmiddels behoorlijke stappen gezet. Zo heeft de KNVB voor de Code of Football een team geformeerd, dat in 2019 de eerste opzet aan het papier zal toevertrouwen. Dat lijkt een schot voor open doel, maar is het niet. Bij de Code of Football moet iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt, (of juist niet) worden betrokken. Want het gaat over veel meer dan een pamflettekst en behelst mogelijke spelregelaanpassingen, aangescherpt beleid voor risicoverenigingen, inzet van KNVB-waarnemers en bijvoorbeeld wedstrijden zonder grensrechters. Nog groter wordt de uitdaging om het voetbal inclusief te maken, voor iedereen. Met het oog op die doelstelling, zal de bond volgend jaar een plan uitrollen voor meer vrouwen op sleutelposities, homo-acceptatie en het tegengaan van discriminatie in onze sport.
Kluppie – het aanbieden van multisporten in achterstandswijken – is een voorbeeld uit de koker van het vierde maatschappelijke doel van de KNVB. Datzelfde geldt voor onze betrokkenheid bij het Nationale Sport- en Preventieakkoord, de oproep aan de politiek om de bewegingsarmoede te stoppen en Walking Football, een nieuwe voetbalvorm voor 60-plussers die op hun oude dag nog lekker actief bezig willen zijn.
Daar het gaat om.
Want de KNVB kan nog zoveel strakke competities plannen, waarin de mooiste doelpunten vallen, uiteindelijk gaat het allemaal hierom: maken we mensen in Nederland blij en gezond en verbinden we.
Voetbal is zo mooi.
En voor iedereen.
Fijne feestdagen!