Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal
 
WHEN YOU WALK THROUGH A STORM HOLD YOUR HEAD UP HIGH
Telefoontje van een journalist van het Dagblad van ’t Noorden. Zijn opening begint met een zucht: “Tjonge jonge Jan Dirk, het is me wat met die corona, in Meppel is net een club op slot gegaan, komt het nog goed? Wat zijn nou de regels van de KNVB?”
 
Ik leg hem uit dat je duizend regels kunt verzinnen, maar dat de voetbalbond geen besluiten neemt over clubs waar besmettingsgevallen worden geconstateerd. Dat doet de plaatselijke GGD met de gemeente in samenspraak met de voetbalvereniging. Per club en locatie kan die besluitvorming sterk uiteenlopen. Zo zijn in de afgelopen weken individuele spelers, teams maar ook complete verenigingen in quarantaine gegaan. “Veel hangt af van de spanning bij een club”, zeg ik.
“Oké”, klinkt aan het aan de ander kant van de lijn. “Maar wat bepaalt de KNVB dan wel?”
Ik vraag hem of hij de beelden heeft gezien van het hossende team in de kleedkamer en die stampvolle kantine met mannen die schouder aan schouder bier hijsen alsof het carnaval is. Hierop zal de voetbalbond stevige maatregelen nemen, vertel ik. Je hoort je nou eenmaal aan de basisregels te houden want je hebt ook een verantwoordelijkheid naar je club en de vrijwilligers die alles coronaproof hebben gemaakt. Dat betekent anderhalve meter afstand, zo min mogelijk gebruikmaken van de kleedkamer, looproutes in acht nemen en zingen of schreeuwen is niet toegestaan. Daarnaast is het een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Als je hoest of verkouden bent, blijf je thuis. Voetballers blijven verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. En trouwens, 97 procent van de clubs houdt zich fantastisch aan de regels, dus zo beroerd gaat het niet.
Als afsluiting van het gesprek verwijs ik hem naar het filmpje dat door KNVB-collega’s is gemaakt voor de start van dit bijzondere seizoen. Een knipoog naar die duizenden toegangspoorten op sportaccommodaties, die vanaf morgen weer opengaan en meer dan een miljoen mensen laten passeren om in ruim dertigduizend wedstrijden van de mooiste sport ter wereld te laten genieten.
Want één ding is zeker: het wordt een raar en rommelig seizoen. Met minder clubsfeer en verenigingen die door de tegenvallende kantine-inkomsten de eindjes aan elkaar zullen moeten knopen. Maar ondanks dat, toch met een geweldige positieve energie aan deze nieuwe competitie beginnen. You never walk alone. Die spirit. Dat maakt de voetbalsport en het clubleven zo bijzonder.
Een wereld waar ik trots op ben.
Heel veel plezier in dit bijzondere seizoen.
Jan Dirk