Column Jan Dirk van der Zee

NIEUWSUPDATE 08 AMATEURVOETBAL
Beste voetballiefhebber,
 
Het seizoen is (eindelijk) weer begonnen. We hebben er ontzettend veel zin in. Zo vlak voor de competitie heb ik een selectie gemaakt van informatie die ik jullie niet wil onthouden.
 
Veel lees- en voetbalplezier.
 
Groeten,
Jan Dirk Directeur Knvb amateurvoetbal
 
Vrouwenvoetbal neemt grote financiële vlucht
Tijdens en rondom de recente finale van het WK Vrouwenvoetbal kostte een tv-commercial van 30 seconden 506.000 dollar terwijl bij het WK Mannenvoetbal in 2018 zo’n spotje wegging voor 437.707 euro.
 
‘Standard Chartered’, de hoofdsponsor van FC Liverpool, heeft het nog vier jaar lopende contract van 160 miljoen pond uitgebreid met het hoofdsponsorschap van de vrouwenploeg van de club.
Het Chinese mobiele betalingsplatform Alipay heeft aangekondigd dat het de komende tien jaar 1 miljard yuan (145 miljoen dollar) zal investeren om de ontwikkeling van vrouwenvoetbal in China te ondersteunen. Alibaba Group medeoprichter Jack Ma en Brooklyn Nets-eigenaar Joe Tsai zullen ook bijdragen aan het fonds. Het geld zal worden gebruikt op gebieden zoals prestatieverbetering van het nationale team, letselpreventie en -behandeling, loopbaanontwikkeling van gepensioneerde voetballers, coacheducatie en de ontwikkeling van jeugdspelers.
De National Women’s Soccer League (NSWL) in de VS heeft het exclusieve Nike-contract voor alle clubs verlengd tot 2022. Het verhoogt de kans dat Barcelona in de NSWL gaat spelen, gezien hun Nike-contract en de bestaande plannen.
 
knvb
Interview Vincent van Renesse van Duivenbode
Ondanks de bloedhitte in Frankrijk bleven de OranjeLeeuwinnen op het WK maar gaan. Ook Ajax was tijdens het afgelopen seizoen nauwelijks op fitheid te kloppen. Beide elftallen trainen met techniek van Inmotio. Vincent van Renesse (40), eigenaar van het op de KNVB Campus gevestigde bedrijf, is in gesprek met de KNVB over de toepassing van de techniek in de trainers- en scheidsrechtersopleidingen.
Wat houdt jullie techniek in?
“Het zijn meetsystemen waarmee van de prestaties op het veld tactische en fysieke analyses worden gemaakt. Dat doen we op basis van plaatsbepaling van de speler en de bal.”
Hoe werkt zoiets?
“Spelers trainen met een tag, een wearable, die communiceert met kastjes om de velden die onder meer de positie van een speler 50 keer per seconde meet. Performance trainers, kunnen zo analyseren hoe hard iemand rent, maar ook welke versnellingen en vertragingen ze tijdens de training laten zien. Zo bepalen ze hoe een training opgebouwd moet worden, hoe fit een speler is en of hij of zij zich ontwikkelt.”
Waarom is Inmotio partner geworden van de KNVB?
“Wij wilden graag op de campus zitten, recht tegenover de ruimte voor de VAR. Met de KNVB kunnen we alle trainingen doen van de vertegenwoordigende elftallen en zij hebben belang bij onze doorontwikkeling. Als we iets nieuws willen testen, gaat dat veel sneller.”
Wat is jullie vervolgstap?
“De recreatieve kant van het voetbal. We willen Inmotio laagdrempeliger maken. Dus niet alleen voor de elite clubs, maar de totale Ere- en Eerste divisie. Einddoel is dat iedereen Inmotio kan gebruiken. Met de data die we leveren kun je bijvoorbeeld veel beter aan blessurepreventie doen en beter keuzes maken voor verbeteringen/veranderingen in de sport.”
Je voert met de KNVB eerste verkennende gesprekken over het inpassen van Inmotio bij de trainersopleidingen. Wat houdt dat in?
“We voegen inmiddels al zoveel andere data toe aan ons systeem, dat we per speler weten vanuit welke positie, wanneer, maar ook hoeveel en goed iemand de bal overspeelt. Daarnaast hebben we modellen ontwikkeld, waarin we samenwerken met universiteiten in Groningen en Leiden. Met hen brengen we andere zaken in kaart, die je met het blote oog niet kunt zien. Zoals de ontwrichting van de tegenstander door middel van een pass. Aan de KNVB is voorgesteld om te werken met voorbeeldwedstrijden die met Inmotio zijn geanalyseerd. Daarnaast hebben we het kortgeleden voor het eerst besproken voor de scheidsrechtersopleidingen. Ook daar kan Inmotio behulpzaam zijn. Want waar sta je als scheidrechter? Hoe volg je het spel optimaal?”
Wanneer gaat dit gebeuren?
“Dat is nu nog te vroeg om te zeggen, maar ik verwacht niet dat het langer dan twee jaar zal gaan duren.”
Loopt het hoofd van spelers niet over door deze bulk aan informatie?
“Nee, ze vinden het prettig. Het geeft zelfinzicht hoe ze het gedaan hebben. Daarom hangen trainers de fysieke en tactische data op in de kleedkamer.”
Is zo’n systeem niet onbetaalbaar voor een amateurclub?
“Vroeger kostte het tonnen, nu ongeveer 35.000 euro per jaar voor de hard- en de software. Dus het wordt steeds toegankelijker.”
Jouw stelling is dat het voetbal achterloopt op rugby en hockey als het om de toepassing van techniek en data gaat. Leg eens uit.
“Dan heb ik het met name over techniek die het voor de toeschouwer leuker maakt. Bij het rugby koop je een oortje, luister je live mee met de scheidsrechter en kun je de wedstrijd via een bodycam volgen. Die sensor to screen-technologie komt er in het voetbal ook aan. Straks zie je in de Johan Cruijff-Arena Klaas-Jan Huntelaar op het scherm die net een pass heeft gegeven en daarbij bijvoorbeeld de vermelding van zijn hartslag.”